Reset Password

Zoek een vakantiehuis
Your search results

Bezienswaardigheden

29/08/17 by admin

In het zuiden van Frankrijk ligt het rustieke dorpje Cantignergues. Het is niet meer dan een gehucht, gelegen in een kleine vallei aan het einde van een smal bergweggetje. Het dorp ligt tussen Narbonne en Carcassonne in, op ruim een uur rijden van de Middellandse Zee. Het dichtstbijzijnde dorp dat een kleine supermarkt en bakker heeft is La Livinière.

Het gebied kenmerkt zich door de groene heuvels, valleien en bergtoppen, uitgestrekte wijnvelden en grillige rotspartijen. Bij helder weer kunt u in de verte de Pyreneeën zien liggen. Cantignergues ligt aan de rand van het natuurgebied Haut-Languedoc.

Langs het dorp stroomt De Cesse, een kalme beek. Deze heeft het dal gevormd waar nu Cantignergues in ligt. Aan het einde van het lieflijke dal ligt een ruige, smalle canyon met vele grotten en steile rotswanden. Als we deze canyon volgen, komen we uit bij het bekende dorpje Minerve. Dankzij zijn strategische ligging is dit een van de best bewaarde Catharenbolwerken.

Cantignergues ligt in de totale rust omringd door steeneiken en kastanjebossen. In de avond is in dit beschermde natuurgebied alleen het kabbelen van de beek hoorbaar. Geen verkeer, geen massatoerisme. Wel een netwerk aan onverharde paden van waaruit het heerlijk mountainbiken en wandelen is.

Curiosité de Lauriole

De Curiosité is te vinden vlakbij Lauriole en vanuit Cantignergues bereikbaar door de weg naar Minerve te volgen, en ruim voor Fauzan rechts af te slaan richting Fournes. Als je dit dorp doorrijd en het asfalt volgt kom je bij de Curiosite.

De weg lijkt omhoog en omlaag te lopen en dit wordt door wetenschappers beschouwd als een Curiosité en kan niet worden verklaard. Wanneer je de auto halverwege parkeert, een fles water op de grond legt of een bal laat rollen lijken deze allemaal omhoog te rollen…

Er gaan verschillende geruchten rond hoe dit zo kan gebeuren, waarvan de meest genoemde zijn;

  • optisch bedrog
  • Een onbekend magnetisch veld
  • Een anomalie zwaartekracht…

Ervaar zelf hoe gek het is  als uw auto vanzelf omhoog rijd! Veel reportages zijn hier al over uitgezonden, en er komen redelijk veel toeristen af op dit bijzondere stukje Frankrijk. Als u er dus langs rijd is het wellicht de moeite waard om er even te stoppen.

Dolmens

Vanuit Villeneuve-Minervois loopt een weg, ongeveer 3,5 kilometer omhoog naar de Dolmens – Palet de Roland. Deze steenformaties zijn voor iedereen vrij toegankelijk en overblijfselen uit de 9e eeuw. Hier zijn overblijfselen gevonden van mensen, vuurstenen en keramiek. De steenformaties zijn vermoedelijk graftombes geweest voor meerdere personen. Het bovenste gedeelte van de tombe is verdwenen, zodat alleen de de entree en grafkamer te zien zijn.

Deze site is leuk om te bezoeken omdat dit resten zijn uit de oudheid. De naam van deze Dolmens komt van een legende over een zekere Roland, de neef van Karel de Grote. Hij heeft een zonnesteen bewerkt, welke hij vervolgens op twee andere stenen legde. Het was zijn wens om hier in de buurt begraven te worden.

Om deze site zijn twee uitgezette en goed gemarkeerde korte wandelroutes. Op de informatieboden is van alles te lezen over de site en over de flora en fauna in dit gebied.

Vanuit Cantignergues is deze site in ongeveer 40 minuten te bereiken.

Carcassonne

Carcassonne, ook wel “la ville aux deux cités” genaamd, bestaat uit twee delen: de vestingsstad, la Cité, en de benedenstad, la Bastide Saint Louis.

Op ongeveer één uurtje rijden vanuit Cantignergues is deze betoverende stad te bereiken.
La Cité, dat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, is de grootste intacte middeleeuwse vestingsstad van Europa en is onlangs nog volledig gerestaureerd. Binnen de machtige muren zijn er vele bezienswaardigheden zoals: de basiliek, de reusachtige gravenburcht, het theater, de middeleeuwse straatjes en gezellige kleine pleinen waar de inwendige mens uitstekend aan zijn trekken komt… probeer eens het gerecht van deze stad dat in heel Frankrijk roem en faam heeft verworven, de Cassoulet!
Een bezoek aan Carcassonne is verplicht voor degenen die van middeleeuwse romantiek en tragedie houden!

Link naar de officiële website van de stad Carcassonne en de dienst voor toerisme: www.carcassonne.org

La Livinière

La Livinière is een eeuwenoud wijndorp met een Cave Cooperative en aantal particuliere caves met eigen proeflokaal en verkoop.

Het dorp ligt midden tussen wijngaarden met aan de zuidkant in de verte de Pyreneeën en aan de noordkant de Montagne Noire. Er zijn ruime mogelijkheden om te fietsen en te wandelen en van het landschap te genieten. In La Livinière is een kleine maar moderne supermarkt, een prima bakker en een klein postkantoor.

Olonzac

Ongeveer 25 minuten rijden vanaf Cantignergues ligt Olonzac, een levendig dorp met gezellige cafeetjes. Olonzac heeft vele winkels, banken, een postkantoor, terrassen, pizzeria’s en restaurantjes. Vanaf de hoofdstraat is het kindvriendelijke park te bereiken, met vijvers, tennisbanen en een jeu de boules baan.

Iedere dinsdag is het marktdag in Olonzac. De grote wegen in het stadje zelf staan vol kraampjes en het is er bedrijvigheid allom. Dit is zeker een aanrader voor een dagje uit. Naast een straat vol hoeden, zeepjes, keramiek en andere huis-tuin-en-keuken benodigdheden is er een hele straat met kraampjes waar (lokale) franse specialiteiten verkocht worden.

Vlakbij heeft u het Lac de Jouarres, waar het heerlijk vertoeven is, zonnen, surfen, zeilen, waterfietsen of barbecuen. Fietsen, of wandelen kunt u in de wijnvelden, of langs het Canal du Midi

Narbonne

Één uurtje rijden vanaf Cantignergues en vlakbij de Middellandse Zee ligt de oude stad Narbonne. Deze stad dat ooit veroverd werd door de Moren, en dat kun je zien aan veel van de gebouwen in het centrum, is een belangrijke marktplaats in de Aude.

Vroeger had de stad een aanzienlijke havenfunctie maar dat is rond 1320 beëindigd door een plotselinge wijziging van de Aude. In plaats daarvan herleefde de stad in de 20ste eeuw dankzij de wijnhandel.

Een grote stad is Narbonne niet maar het heeft alles om er een hele dag te kunnen ronddwalen: de vele winkeltjes, het Aartsbisschoppelijk paleis, de gotische St. Just kathedraal en een gezellig plein met vele cafeetjes!

Op iets meer dan één uur van Cantignergues ligt de Middellandse Zee met zijn brede stranden en gezellige boulevards. Zeker de moeite waard als u ooit in Cantignergues komt logeren. Een dagje naar de zee is zeker een aanrader. Voor een ieder wat wils: heerlijk zonnen in Narbonne Plage, gezellig wandelen door pittoreske dorpjes als Gruissan, Saint-Pierre-Sur-Mer en Port-la-Nouvelle.

Officiële website van de dienst voor toerisme: www.narbonne-plage.com

Béziers

Op iets meer dan een uur rijden ligt tussen de wijnvelden de eeuwenoude stad Béziers. Het is een stad, die zeer belangrijk was in de Romeinse tijd, verwoest werd tijdens de Albigenzische kruistocht in de 13e eeuw en nu een van de centra in de omgeving is voor wijn en rugby.

Béziers is gebouwd op een rots, waardoor het een prachtig uitzicht heeft over de verre omgeving en de rivier ’l Orb. Ook het Canal du Midi stroomt door de stad en ten westen van Béziers liggen de negen sluizen van Fonséranes. Een ingenieus waterwerk dat een hoogte van maar liefst 25 meter overbrugt.

Tussen de nieuwe wijken uit de tweede helft van de 19e eeuw en de oude wijken in Béziers is een lange wandelpromenade aangelegd, vernoemd naar de bedenker en bouwer van het Canal du Midi: Paul Riquet. De promenade begint aan de noordkant met een neoclassistisch theater uit 1844 en loopt door naar het zuiden naar het plateau des Poetes, een 19de eeuws park in Engelse stijl. Andere bezienswaardigheden zijn de Eglise des Penitents en de Cathedrale Saint Nazaire.

In het westen van Beziers bevinden zich in de nabijheid van de Via Domitia de restanten van het oppidum Enserune (5e eeuw voor Chr.).

Officiële website van de dienst voor toerisme: www.beziers-tourisme.fr

Minerve

Als je de rivier Cesse volgt dan kom je uit in de machtige canyons en als je deze weer volgt dan kom je bij Minerve uit.

Minerve is gebouwd op een rotspunt midden in het canyon en daarom is dit dorpje, door zijn strategische ligging, een van de best bewaarde bolwerken van de Catharen. Het heeft al de benaming “Mooiste Franse stad” gekregen.

Minerve, waar deze streek zijn naam aan dankt (Minervoix) is een bijzondere plek dat elk jaar vele toeristen aantrekt. Niet alleen vanwege de tumultueuze geschiedenis maar ook door de uitstekende wijnen en een bijzonder natuurlijk fenomeen: natuurlijke bruggen uitgehouwen door de rivier die zich een weg door de rotsen heeft gebaand.

Officiële website van de dienst voor toerisme: www.minerve-tourisme.fr

Felines Minervois

Een leuke stad om door heen te rijden is Felines Minervois. De oude molen, op de top van de heuvel ‘ dertien winden’ is een echte bezienswaarigheid en wandeling in deze omgeving is zeker aan te raden.

In de bergen achter Felines werd vroeger rood marmer gewonnen en je kunt de oude steengroeves nog bekijken bij Notre Dame du Cross. Toen de marmer industrie stopte werd wijnbouw de belangrijkste bron van inkomsten van het dorp en zodoende vind je er deze dagen diverse bekende wijnsoorten onder het predicaat ‘Minervois La Livinière’.

In het hoogseizoen kunnen temperaturen makkelijk oplopen tot 35 graden. Maar ook in het voor- en naseizoen zijn de temperaturen in Cantignergues zeer aangenaam en zijn er nog genoeg zonuren. Kijk op weersverwachting.nl voor het actuele weer